De Zuid-Afrikaanse keuken

De Zuid-Afrikaanse keuken is een mengelmoes van oosterse, westerse en Afrikaanse tradities. Dit komt voort uit het typische migranten- en slavenverleden van het land; aziatische slaven stonden vroeger vaak in de keuken van hun blanke eigenaar. Daarnaast heeft de apartheid ervoor gezorgd dat losse stromingen zich onafhankelijk konden doorontwikkelen. Tegenwoordig vervagen de culinaire grenzen echter en ontpopt de Zuid-Afrikaanse keuken zich als een echte fusion. Groente, vlees, vis en gevogelte zijn door het gunstige klimaat allemaal van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Met name het Zuid-Afrikaanse rund- en lamsvlees verdient aanbeveling, omdat het tot de besten ter wereld behoort. Het kraanwater is tevens chemisch behandeld en meestal gewoon geschikt voor consumptie.

Een beroemd Zuid-Afrikaans gerecht waar u ongetwijfeld wel van gehoord heeft en dat u misschien zelfs al met behulp van Knorr heeft gemaakt, is Bobotie. Het is een kaaps-Maleis gerecht dat bestaat uit gehakt en eieren, waarbij gele gember, kerrie en rozijnen de smaakmakers zijn. Een ander gerecht dat zeker aan te raden is, is Waterblommetjie Bredie. Dit is een stoofgerecht van waterlelies, schapenvlees en kruiden. De waterlelies zijn een speciaal soort, dat alleen in de winter in ondiep water groeit. De Zuid-Afrikanen houden tevens van een zogenaamde 'potjie': een gerecht met een grote verscheidenheid aan ingrediënten dat, u raadt het al, op een pot boven het vuur gaar te laten sudderen. De Indiaas getinte Chicken Curry Potjie is de meest bekend en populaire variant.

Lekker braai!

Braai met boerewors

Het wordt soms wel de nationale sport van Zuid-Afrika genoemd: de welbekende barbecue, in het Afrikaans 'braai' genoemd. Het is een must voor iedereen; blank of zwart, rijk of arm. Er wordt overal gebraaid: in de natuur, op de campnig, in de tuin en zelfs op de parkeerplaats. Zo'n beetje elke woning heeft wel een braaivoorziening. Begin altijd met een lege maag, want op de grill vindt u gigantische steaks en behoorlijke stukken pittig gekruide boerewors. Zoals u zelf al snel zult ontdekken, zijn Afrikaners zeer grote eters!

Onder de boerenwors komt u niet uit; boerewors is voor een Afrikaner wat een haring voor een hollander is. U moét hem proeven, anders bent u niet in Zuid-Afrika geweest. Deze worst is zeer sterk gekruid en daarnaast behoorlijk vet; de boerewors is pas gaar als het vet in het vuur druipt!  Kijk daarnaast niet gek op als u vlees van de gnoe, struisvogel of antilopen op de braai vindt.

Zuid-Afrikaanse Wijn

Een Kaapse wijngaard

Ook de wijnliefhebber komt in Zuid-Afrika buitengewoon ruim aan zijn trekken. Zuid-Afrika stond in 1996 op de zevende plaats qua wijnexport, maar is tegenwordig al wijnland nummer twee. Alleen Frankrijk doet het momenteel beter. De kracht van de Zuid-Afrikaanse wijn zit hem volgens kenners in het fruitige en zachte karakter. Hierdoor zijn Zuid-Afrikaanse wijnen prima instapwijnen en veroveren ze de harten van menig 'nieuw' wijnliefhebber.

Wijngaarden Zuid-Afrika zijn in de regel erg groot: oppervlakten van honderden hectaren zijn eerder regel dan uitzondering. Dit soort gigantische wijnvlaktes wordt in Zuid-Afrika 'estate' genoemd. In principe kent Zuid-Afrika vijf wijnstreken: de coastal region, de Olifants River, Boberg, Breede River Valley en Kleine Karoo. Met name rond Kaapstad, in het westen, is het klimaat ideaal voor het telen van de (veelal Franse) druiven. Overdag is er voldoende zoneschijn en 's nachts koelt het dusdanig af, dat de druiven er beter van op smaak komen. De kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse wijn is dankzij het stabiele klimaat erg gelijkmatig; u weet wat u krijgt en een tegenvaller is onwaarschijnlijk.